0212
251
7955
Ukrayna YÖK

Yurtdışında eğitim almaya karar veren öğrenci ve velilerin ilk aklına gelen soru “YÖK DENKLİĞİ VAR MI? olur. YÖK denkliğiyle ilgili uygulamalara geçmeden önce, bu uygulamalarla ilgili genellikle karıştırılan iki önemli başlığı tanımlamak gerekiyor.
 
1. YÖK tarafından tanınma
2. YÖK denkliği
 
Tanınma
Tanınma üniversiteler ile ilgili bir durumdur. Yurtdışında gideceğiniz ülke, üniversite, üniversitenin fiziki yapısı, kadro yapısı, eğitim uygulamaları vb kriterler incelenerek üniversitelerin uygunluğuna; daha doğrusu eğitim kurumunun üniversite vasfı taşıyıp taşımadığına karar verilir. Bir diploma için denklik başvurusu yapabilmeniz için öncelikle diplomayı aldığınız üniversitenin YÖK tarafından tanınıyor olması gerekir. Genellikle devlet üniversiteleri ile geçmişi olan özel üniversiteler YÖK tarafından tanınır.

Önemli Not: YÖK’ün tanıdığı fakat bu listede olmayan üniversiteler de mevcut.  Sonuçta güncelleyen insan olduğu için hatalar olabilir. Gitmek istediğiniz üniversite eğer bu listede yoksa YÖK’e dilekçe vererek tanınırlığını mutlaka sorgulayın! Dilekçeye adınızı, soyadınızı, telefonunuzu, adresinizi, istenen okulun tam adını(Orjinal adı, İngilizce adı, Türkçe adı), okulun bulunduğu ülkeyi , şehri,  ilgili bölümün adını , almak istediğiniz eğitim düzeyini (ön lisans, lisans, yüksek lisans) mutlaka yazınız, daha sonra YÖK Denklik Birimi’ne posta ya da kargo ile gönderiniz. Cevap en geç 15 gün içinde dilekçede belirtilen adrese postalanır.

Telefon (Denklik İşlemleri ve Başvuru Sorgulama): 444 8 965 (444 8 YÖK)
Adres: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı – 06539
Bilkent / ANKARA
E-posta: denklik@yok.gov.tr
 
Denklik
Denklik almış olduğunuz eğitimin içeriği ile ilgili bir konudur. Temel olarak anlamı eğitiminiz boyunca almış olduğunuz zorunlu derslerin ve içeriklerinin, Türkiye’de aynı bölümün zorunlu dersleri, içerik ve yoğunluklarıyla uyumlu olması aranır. Bu uyum ve uygunluk varsa aldığınız diplomaya denklik verilir. Bu uyumun olmaması durumunda ise, eksik görülen dersleri Türkiye’de bir üniversitede almanız ya da denklik sınavına girmeniz istenebilir. Denklik sınavında 100 üzerinden 50 puanı almanız durumunda diplomanıza denklik verilir.

Örneğin; yurt dışında YÖK’ün tanıdığı bir Üniversite’de HUKUK okursanız, mezuniyet sonrası Türkiye’ye döndükten sonra, denklik almak için eksik derslerinizi tamamlamanız gerekir.  Örneğin İngiltere’de okuduğunuz Hukuk, Türkiye’yi ilgilendirmez, daha doğrusu, bizim mevzuatımız ayrıdır, onlarınki ayrıdır.  YÖK, ortak dersleri belirledikten sonra kalan 15-20 civarında bir dersi Türkiye’deki bir üniversitede tamamlamanızı ister.  Bu da 2-3 yılınıza mal olur.  Yurt dışında YÖK’ün tanıdığı bir Üniversite’de,  makine mühendisliği okuyan bir öğrencinin, aynı şekilde mezun olduktan sonraki denklik başvurusunu YÖK doğrudan tanır, ya da en fazla bir seviye tespit sınavına girmesini talep edebilir.

Denklik konusunda özellikle Avrupa Birliği süreci ve Bologna anlaşması kapsamında önemli gelişmeler olmuş, YÖK’ün bu konudaki tavrı oldukça olumlu yönde ilerleme sağlamıştır.

Özellikle Avrupa Birliği ülkeleriyle birliğe üye ülkelerde alınan diplomalarda tanınma ya da denklik anlamında herhangi bir sorun kalmamıştır. Birliğe üye olmayan ama Bologna anlaşması kapsamındaki ülkelerde de (Örn: Rusya, Ukrayna, Bosna, Makedonya) diplomaların tanınması ve denklik almasıyla ilgili önemli bir engel kalmamıştır. Yurtdışında okuyan öğrenciler artık denklik konusunda aşılmaz engellerle karşılaşmıyorlar.

 
Avrupa Birliği, ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya dışındaki ülkelerdeki (Ukrayna, Rusya, Bosna, Makedonya) üniversitelere ÖSYM-YÖK tarafından yerleşenler (YÖK Kılavuzunda yazan üniversitelere yerleşenler) mezuniyet sonrasında gerekli evraklarla başvurunca denklikleri onaylanmaktadır. 
 
Bologna Süreci nedir?
Bologna Süreci, 2010 yılına kadar Avrupa Yükseköğretim Alanı yaratmayı hedefleyen bir Avrupa reform sürecidir. Pek çok uluslararası kuruluşun işbirliği ile Türkiye’nin de dahil olduğu 47 üye ülke tarafından oluşturulan ve sürdürülen, alışılmışın dışında bir süreçtir.
Bologna Sürecinin oluşturmayı hedeflediği Avrupa Yükseköğretim Alanı içerisinde yer alan ülke vatandaşları, yükseköğrenim görmek ya da çalışmak amaçları ile Avrupa’da kolayca dolaşabileceklerdir. Avrupa, gerek yükseköğretim ve gerekse iş imkanları açısından dünyanın diğer bölgelerinden kişiler tarafından tercih edilecek hale getirilecektir.
 
Avrupa Yükseköğretim Alanında gerçekleşmesi arzulanmayan tek şey, üye ülkelerin eğitim sistemlerinin tek tip yükseköğretim sistemi haline getirilmesidir. Avrupa Yükseköğretim Alanı’nda hedeflenen, çeşitlilik ile birlik arasında bir denge kurulmasıdır. Amaç, yükseköğretim sistemlerinin kendilerine özgü farklılıkları korunarak birbirleriyle karşılaştırılabilir ve uyumlu hale getirilmesinden ibarettir. Bu şekilde, bir ülkeden ya da yükseköğretim sisteminden diğerine geçiş kolaylaşması ve böylece öğrenciler ve öğretim görevlilerin hareketliliği ve istihdamının artırılması planlanmaktadır.
 
Çok yakın bir zamanda Bologna anlaşması kapsamındaki ülkelerin üniversiteleriyle tanınma ve denklik kapsamında herhangi bir pürüzün kalmaması beklenmekte, resmi makamlarca da bu yönde açıklamalar yapılmaktadır.
 
Not: Bu sayfada verilen bilgiler sadece bilgilendirme amacı ile verilmiştir.  %100 net, eksiksiz bilgiler olduğunu iddia etmiyoruz, en doğru, sağlıklı, güncel bilgiler için lütfen Yüksek Öğretim Kurumu ile irtibata geçiniz.